Misschien ken je ze wel. Kleine zwarte mugjes van zo’n 2-3 mm die rond je planten zweven. Dit is de varenrouwmug. De mug zelf richt geen schade aan maar de larven van de varenrouwmug wel. Ze vreten aan de stengels en wortels van planten.
Vooral zaailingen hebben last van de schade van de larven. Zelf heb ik meegemaakt dat de larven de stengels van mijn jonge zaailingen doormidden knaagden. De zaailingen vielen vervolgens om en werden daarna helemaal opgepeuzeld. Niet leuk dus.
De varenrouwmug en haar larven bestrijden.
Er zijn veel manieren om van de varenrouwmug en haar larven af te komen. In dit artikel bespreek ik drie simpele maar effectieve methoden waarmee je er gemakkelijk van af komt. Twee daarvan gebruik ik zelf ook, met succes.
De 3 Manieren om de varenrouwmug en haar larven te bestrijden.
1. Zand. Leg een dun laagje zand op de potgrond in de bloempot. De muggen kunnen niet door het zand heen en kunnen dus geen eitjes meer leggen. Simpel maar effectief.
2. Aardappelschijfjes. Pak een aardappel en snij hem in dunne schijfjes van ongeveer een halve centimeter dik. Leg de schijfjes nu in de bloempot waar de larven in zitten. Ze zijn namelijk gek op aardappelen en al snel vestigen ze zich onder de aardappelschijfjes om ervan te snoepen.
Nu ze onder aardappelschijfjes zitten kun je ze er gemakkelijk uitvissen. Leg daarna het aardappelschijfje weer terug en kijk er de volgende dag weer onder. Herhaal dit zo vaak mogelijk en je zult erachter komen dat er iedere dag steeds minder onder zullen zitten. Bovendien laten ze je planten nu ook met rust omdat ze de aardappelschijfjes lekkerder vinden.
3. Vleesetende plant. Dit is wel de leukste manier om de varenrouwmug mee te bestrijden. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een vleesetende plant van de zonnedauwfamilie gebruiken. De kleine mugjes plakken vast aan de tentakels van de vleesetende plant en kunnen geen kant meer op.
Zo kun je dus de varenrouwmug en haar larven simpel maar effectief bestrijden. Zelf gebruik ik een combinatie van methode 1 en 2 en sindsdien zijn er bij mij geen zaailingen meer gesneuveld.