Wat is het afharden van planten?
Het afharden van planten verwijst naar het proces waarbij zaailingen en planten die binnen zijn opgegroeid, langzaam worden blootgesteld aan de buitenomgeving om ze te helpen zich aan te passen voordat ze buiten worden gezet of geplant. Dit wordt meestal gedaan door de zaailingen of planten eerst een paar uur per dag buiten te zetten en de blootstelling aan zonlicht en wind geleidelijk te verhogen gedurende periode van één tot twee weken.
Afharden helpt de planten sterker en veerkrachtiger te maken, waardoor ze beter bestand zijn tegen de stress van het buitenleven en een gezonde groei kunnen bereiken.
Wat gebeurt er als je planten niet afhard?
Als je je planten niet laat afharden en ze direct in de volle zon en wind zet, kan dit ernstige gevolgen hebben voor hun groei en overleving. Zaailingen die binnenshuis zijn opgegroeid, zijn niet gewend aan de veranderende omstandigheden van de buitenwereld, zoals zonlicht, wind en temperatuurverschillen. Als ze plotseling aan deze omstandigheden worden blootgesteld, kunnen ze verzwakken, verbranden en zelfs afsterven. Dit kan leiden tot een vertraagde groei, slechte oogsten en zelfs het verlies van de planten. Daarom is het belangrijk om het afharden van planten niet te verwaarlozen en de tijd te nemen om ze geleidelijk aan de buitenomgeving te laten wennen.
Hoe moet je planten afharden?
Hieronder leg ik je uit hoe je je planten afhard in 5 eenvoudige stappen.
- Stap 1: Begin op tijd.
Het afharden van zaailingen en planten moet minstens een week voordat je van plan bent om ze in de tuin te planten worden gestart. Begin het afhardingsproces 1-2 weken voordat de laatste verwachte vorstdatum in je regio plaatsvindt, dus rond begin mei.
- Stap 2: Zet de planten op een beschutte locatie.
Begin met het verplaatsen van de planten naar een beschutte locatie, zoals onder een afdak of tegen een muur, waar de planten beschermd zijn tegen de wind en direct zonlicht. De planten kunnen, mits het zwaarbewolkt is, in direct zonlicht staan. Houd de bewolking dan wel goed in de gaten want als plotseling de zon doorbreekt en de planten in de zon komen te staan kunnen ze al snel verbranden.
- Stap 3: Geleidelijk de tijd van blootstelling aan de buitenomgeving verhogen.
Laat de zaailingen en planten de eerste dag slechts 3 uur lang buiten staan en verhoog dan geleidelijk de tijd van blootstelling. Laat elke dag je planten 2-3 uur langer buiten staan dan de dag ervoor.
Als je van plan bent om de planten ’s nachts buiten te laten staan houd dan goed de temperatuur in de gaten. Zet ook de planten op een verhoogde plek neer zodat er geen slakken bij kunnen komen.
- Stap 4: Verhoog de blootstelling aan de zon.
Naarmate de dagen vorderen, moet je de planten steeds meer blootstellen aan direct zonlicht. Dit doe je uiteraard door de planten in de zon te zetten. Begin met een paar uur ’s ochtends of ’s avonds, wanneer de zon minder fel is, en verhoog in de komende dagen geleidelijk de tijd dat de planten in direct zonlicht staan.
Na een paar dagen wennen aan ochtend en/of avondzon is het tijd om de planten aan de felle middagzon te laten wennen. Hoe je dit doet hangt een beetje van het weer af. Op bewolkte dagen, met af en toe wat zon, kunnen de planten prima zo’n 2-3 uur lang in direct zonlicht staan. Op zonnige dagen zonder bewolking is het beter om de planten eerst maar 15-30 minuten lang in direct zonlicht te zetten. Verhoog ook nu weer in de komende dagen geleidelijk de tijd dat de planten in direct zonlicht staan. Zet de planten terug in de schaduw als ze tijdens dit proces erg slap gaan hangen.
- Stap 5: Plant de planten in je tuin of kas.
Na 1-2 weken zijn de planten volledig afgehard en is het tijd om ze in de tuin of kas uit te planten. Na het uitplanten van de planten is het belangrijk om ze de komende tijd nog goed in de gaten te houden. Vooral tijdens warm weer met veel zon. Aangezien ze net uitgeplant zijn, zijn de planten nog kwetsbaar en hebben ze het soms moeilijk tijdens warme, zonnige dagen. Als de planten slap gaan hangen is het verstandig om ze te beschermen met vliesdoek of schaduw. Schaduw kun je creëren door tijdelijk een scherm voor je planten te plaatsen.