Meeldauw eenvoudig bestrijden met baking soda en neem olie.

Echte meeldauw.

Echte meeldauw is te herkennen aan witgrijze poederachtige aanslag meestal op de bovenkant van het blad. Het begint met een paar vlekjes maar al snel kan heel het blad eronder komen te zitten.

Valse meeldauw.

Valse meeldauw is te herkennen aan witgrijze poederachtige aanslag op de onderkant van het blad. Doordat het blad wordt aangetast kunnen er ook gele, bruine of rode vlekken op de bovenkant van het blad verschijnen.

Wees er op tijd bij! 

Meeldauw is makkelijk te bestrijden mits je er op tijd bij bent. Controleer daarom regelmatig de bladeren van je planten. Zie je witgrijze poederachtige schimmelpluisjes op de boven of onderkant van het blad? Knip dan het aangetaste blad eraf en behandel de plant direct. Behandel ook meteen de planten die er vlakbij in de buurt staan. Hieronder lees je hoe je zelf je eigen effectieve fungicide tegen meeldauw maakt.

Maak je eigen fungicide tegen meeldauw.

Meeldauw is makkelijk en effectief te bestrijden met een mix van natriumbicarbonaat (baking soda) en koudgeperste, pure neem olie.
Natriumbicarbonaat en neem olie werken allebei erg goed tegen schimmels.

Dit is wat je nodig hebt:

  • Koudgeperste, pure neem olie
  • Zeep
  • Natriumbicarbonaat (baking soda)
  • Water 
  • Een plantenspuit

 

  1. Vul je plantenspuit met lauw water. Neem olie stolt namelijk bij koude temperaturen. Gebruik je lauw water, dan blijft de neem olie vloeibaar.
  2. Doe er nu een beetje zeep bij. De zeep zorgt ervoor dat de neem olie met het water mengt. Doe er steeds maar een klein beetje zeep bij en dan even goed schudden. Blijf dit net zo lang herhalen tot het goed schuimt. Dan heb je precies de juiste hoeveelheid.
  3. Voeg nu één theelepel natriumbicarbonaat toe.
  4. Voeg nu twee theelepels neem olie toe.
  5. Goed schudden en spuiten maar! Spuit de planten goed in. Dus boven en onderkant van de bladeren en de steel goed bespuiten. Vergeet niet om ook tijdens het spuiten af en toe even goed te schudden. Herhaal de behandeling nog een keer na 3 dagen.
Een theelepel natriumbicarbonaat. Meeldauw bestrijden met natriumbicarbonaat (baking soda) en neem olie.
Een theelepel natriumbicarbonaat

Zo maak je dus je eigen fungicide tegen meeldauw.

Vergeet niet om ook na de behandeling regelmatig je planten te controleren. Meeldauw komt vaak weer terug na 1 à 2 maanden. Komt het terug, dan gewoon weer de behandeling herhalen.

Handig om te weten:

Behandel je planten alleen ’s avonds of op bewolkte dagen. Je planten verbranden namelijk als je ze in de zon besproeit. Ook is het verstandig om je eigen gemaakte middeltje eerst even te testen op maar een paar bladeren. Zijn de bladeren na een dag nog mooi? Dan is het veilig om te gebruiken en kun je je planten helemaal behandelen.

En tot slot, nog een tip:

Tik na het sproeien voorzichtig met je vingers tegen de natte bladeren aan zodat het overtollige water weg spat en er geen grote waterpoeltjes op de bladeren achterblijven. Deze drogen namelijk niet snel op en kunnen er alsnog voor zorgen dat je planten verbranden.

Deel dit artikel: