Kleine zwarte vliegjes bij je planten? Dit zijn het en zo kom je er vanaf!

Bijna iedereen die planten in potten heeft ziet ze wel eens voorbij vliegen. Kleine vervelende zwarte vliegjes die rond je planten zweven. Vooral als je planten in huis of in de kas hebt, heb je er al gauw last van. Maar wat zijn het, en nog belangrijker, hoe kom je er weer vanaf? In dit artikel vind je antwoord op deze, en nog meer vragen.

Wat zijn het?

Grote kans dat het de varenrouwmug is. Dit zijn kleine mugjes van ongeveer 2-3 mm groot. De mugjes zijn niet schadelijk voor je planten maar de larven ervan wel. Daarom is het verstandig om deze zo snel mogelijk te bestrijden. Het is ook aan te raden om de muggen aan te pakken omdat deze zich erg snel kunnen voortplanten en wel honderden eitjes kunnen leggen. Bovendien zijn ze ook nog eens behoorlijk irritant.

Kleine zwarte vliegjes die rond je planten vliegen. De varenrouwmug.
Zijaanzicht van de varenrouwmug.

Waar komen ze vandaan?

Eén mogelijkheid is dat de varenrouwmug simpelweg gewoon komt aanvliegen en haar eitjes in de grond van je bloempotten legt.

Een andere mogelijkheid is dat er al eitjes in de potgrond zaten. Er zitten namelijk luchtgaatjes in de zak om de potgrond luchtig te houden. De varenrouwmug kruipt door deze gaatjes naar binnen en legt vervolgens haar eitjes in de potgrond.

Wat voor schade richten de larven van de varenrouwmug aan?

De larven kunnen enorme schade aan zaailingen en jonge plantjes aanbrengen. Ze vreten aan de wortels en in sommige gevallen vreten ze zelfs aan de stengels waardoor de plantjes omvallen en vervolgens helemaal opgevreten worden. Ook blaadjes die die contact met de grond hebben worden opgevreten.

Hoe kom je van de varenrouwmug en haar larven af?

Gelukkig is het niet moeilijk om er vanaf te komen. Ze zijn vrij gemakkelijk te bestrijden en ze zijn ook nog eens op heel veel verschillende manieren te bestrijden. Hier lees je 3 simpele methodes om ze vandaag nog mee te bestrijden.

 

Deel dit artikel: