Citroen zaaien. Zaai je eigen citroenboompje.

Zaai je eigen citroenboompje.
Wil je ook zo’n leuk citroenboompje? Lees dan snel verder en ontdek hoe ook jij zo’n leuk boompje uit pit kunt opkweken.

Je eigen citroenboompje zaaien. Het kan, maar citroenbomen uit pit zijn niet altijd zaadvast. Zaadvast wil zeggen dat de boom uit pit vrijwel identiek zal zijn als de moederboom.

Bij een citroen uit pit is dat dus niet altijd het geval. Er kan dus een boom uitkomen met totaal verschillende eigenschappen dan de moederboom. Maar dit maakt het, naar mijn mening, juist erg interessant. Het is namelijk altijd weer een verrassing wat eruit zal komen.

Zelf een citroenboom zaaien.

Waar koop je citroenpitten?

Om te beginnen hebben we natuurlijk citroenpitten nodig. Maar waar haal je die vandaan?

Citroenpitten haal je gewoon uit de supermarkt. Je koopt een citroen en haalt de pitten eruit. Biologisch of niet, dat maakt niet zoveel uit.

De pitten uit de citroen halen.

Veel mensen snijden de citroen met een mes doormidden maar op die manier heb je een grote kans dat er een paar pitten sneuvelen.

Je kunt daarom het beste met een mes een klein sneetje in de schil maken en vervolgens de citroen pellen.

Citroen pellen.
Nadat je een sneetje in de citroen hebt gemaakt kun je hem gemakkelijk pellen.

Nu de schil verwijdert is kun je de citroen gemakkelijk uit elkaar halen. Pak nu de stukjes citroen en pers het sap er met je vingers uit. Doe dit zo voorzichtig mogelijk. Doe je te ruig, dan spat het alle kanten op en dan wil je natuurlijk niet.

Al snel zul je erachter komen of er pitten inzitten of niet. Niet in alle stukjes zit een pit. Vaak kun je ze wel voelen of schieten ze eruit tijdens het uitpersen van het sap.

De pitten schoonmaken.

Misschien is het je al opgevallen dat de pitten erg glibberig zijn. Leg de pitten daarom op een stukje keukenpapier en wrijf ze voorzichtig schoon.

Glibberige citroenpit.
Een glibberige citroenpit.

Schilletje van de pitten verwijderen.

Voordat je de pitten gaat zaaien is het belangrijk dat je eerst het schilletje eraf haalt. Zonder schilletje kiemen de pitten sneller.

Het schilletje kun je er heel makkelijk afhalen met een pincet. Pak het topje van de pit vast met een pincet en trek voorzichtig een stukje van het schilletje af.

Citroenpit schilletje verwijderen
Trek een stukje schil van de pit af.

Nu er een stukje van het schilletje af is kun je heel gemakkelijk de rest van het schilletje er met je nagels afpulken. Hieronder kun je zien hoe een citroenpit er zonder schilletje uitziet.

Citroenpit zonder schil.
Zo ziet een citroenpit er zonder omhulsel uit.

De citroenpitten zaaien.

Het is tijd om de citroenpitten te zaaien. Maak een paar lagen keukenpapier vochtig (Niet te nat) en leg de pitten erop.

Citroen zaaien.
Leg de pitten op het vochtige keukenpapier.

Pak nu een vel keukenpapier en maak het licht vochtig. Leg het over de pitten heen en druk het voorzichtig aan.

Citroenpitten bedekken.
Bedek de pitten met een laagje vochtig keukenpapier.

Doe ze nu in een plastic bakje (Met deksel) of in een hersluitbaar ziplock-zakje. en zet ze op een warm plekje neer.

Je kunt ze bijvoorbeeld op een mediabox neerzetten. Het ziet er een beetje raar uit, maar het is lekker warm en werkt daarom erg goed.

Ontkiemen.

Na een aantal dagen zullen de pitten ontkiemen.

Als ze één keer beginnen te kiemen kun je beter nog even wachten tot de pitten echt goed ontkiemd zijn voordat je ze verplant. Er moet dus echt een goede wortel aan zitten. Zo weet je zeker dat ze goed door zullen groeien nadat je ze verplant hebt.

De pitten van de citroen ontkiemen goed.
Zes dagen na het zaaien. De citroenpitten ontkiemen goed, maar de wortels zijn nog niet lang genoeg.

Verplanten.

Zodra ze goed ontkiemd zijn en een lange wortel hebben is het tijd om ze te verplanten.

9 dagen na het zaaien. De citroenpitten zijn ontkiemd.
Negen dagen na het zaaien. De citroenpitten zijn ontkiemd en de wortels zijn lang genoeg. Ze zijn klaar om verplant te worden.

Doe wat potgrond in een potje en maak er met je vinger een klein gaatje in. Doe hier nu de wortel van de kiem in en vul het gaatje met potgrond. Druk het voorzichtig aan.

De kiem is verplant en de grond is goed vochtig gemaakt.
De kiem is verplant en de grond is goed vochtig gemaakt.

Geef hem nu een klein beetje water en zet hem in een mini kweekkas. Doe de ventilatieroosters halfopen zodat de luchtvochtigheid niet te hoog wordt.

Zet de mini kweekkas nu op een plekje met veel zon of onder een kweeklamp.

Zodra de kiem goed begint te groeien kan de plastic kap van de mini kweekkas af.

Zaai je eigen citroenboompje.
Citroenboompje, 4 maanden oud.

Verpotten.

Zodra de boompjes een hoogte van zo’n 15-20 centimeter hebben bereikt is het tijd om ze te verpotten naar een grotere pot.

Wanneer kunnen de citroenboompjes naar buiten?

Na 15 mei kunnen de citroenboompjes naar buiten. Het is belangrijk dat je ze eerst laat afharden. Bescherm daarom de boompjes met een paar lagen vliesdoek zodat ze niet door de zon verbranden. Tijdens bewolkte dagen kan het vliesdoek eraf.

Zo zullen de boompjes langzaam aan het licht van de zon wennen.

Na een week kan het vliesdoek eraf. Bescherm ze eventueel de eerste paar weken nog met vliesdoek op erg zonnige dagen.

Wanneer moeten de citroenboompjes weer naar binnen?

Later in het jaar, als het weer kouder wordt en de temperatuur onder de 5 graden komt, moeten de boompjes weer naar binnen. Citroenboompjes kun je het beste laten overwinteren op een koel plekje (5 tot 10 ºC) met veel licht.

Hoe lang duurt het voordat er fruit aan een citroenboom komt?

Dat is bij iedereen weer verschillend. Bij de één komen er na 3 jaar al citroenen aan en bij de ander pas na 15 jaar. Kortom, je weet het nooit zeker hoe lang het duurt voordat er vruchten aan zullen komen maar dat maakt het zaaien van je eigen citroenboompje zeker niet minder leuk! Het worden uiteindelijk prachtige boompjes en zijn daarom zeker een aanwinst voor je tuin.

 

Deel dit artikel: