Aardbeien.
Ze zijn lekker en ook nog eens gezond. Nou ja, lekker en gezond.. dat hangt er vanaf waar je ze vandaan haalt. Aardbeien uit de supermarkt worden vaak behandeld met bestrijdingsmiddelen en worden vaak ook nog te vroeg geplukt omdat ze dan langer houdbaar zijn. Daardoor is de smaak veel minder lekker dan aardbeien uit eigen tuin.
Kweek je zelf je aardbeien dan hoef je je geen zorgen te maken of er chemische bestrijdingsmiddelen opzitten want in jouw tuin bepaal je lekker zelf wat je op je planten sproeit en of je überhaupt je planten besproeit.
Kortom, er zitten alleen maar voordelen aan het kweken van je eigen aardbeien.
Weinig succes..
Misschien wist je het al, aardbeienplanten produceren veel uitlopers en zijn daarom vrij gemakkelijk te vermeerderen door ze te stekken. Maar hoe zit dat met zaaien? Is dat ook zo makkelijk? Eigenlijk wel, mits je weet hoe je ze moet zaaien.
Veel mensen doen de aardbeienzaadjes in een bakje en doen er vervolgens een laagje modder overheen en klaar. Op die manier zul je helaas weinig succes hebben. Het kan op zich wel, maar het kiemen van de zaadjes duurt op die manier veel langer en meestal is de ontkieming op deze manier ook zeer onregelmatig. Dat wil je natuurlijk niet. Hoe kun je ze dan het beste zaaien? Dat leg ik in dit artikel uit.
Stap voor stap uitleg over hoe je succesvol aardbeien zaait.
Wanneer kun je aardbeien het beste zaaien?
Aardbeien groeien vrij langzaam. Daarom kun je ze het beste in januari of februari binnenshuis zaaien. Dan kun je hetzelfde jaar nog aardbeien aan je plantjes verwachten. Natuurlijk kun je ze ook later zaaien, maar dan is de kans klein dat er hetzelfde jaar nog vruchten aan komen.
Koude periode.
Aardbeienzaadjes hebben eerst een koude periode nodig. Een koude periode bevordert de kieming van de zaadjes.
Nu vraag je je waarschijnlijk af hoe je ze een koude periode geeft. Het is eigenlijk best simpel. Je maakt een paar lagen keukenpapier vochtig (Niet te nat!) en doet de zaadjes ertussen. Vouw het keukenpapier met de zaadjes erin voorzichtig dubbel en doe het in een hersluitbaar ziplock-zakje of plastic bakje met deksel. Zet het nu in de koelkast.
Hoe lang moeten de zaadjes in de koelkast blijven?
De zaadjes moeten twee maanden lang in de koelkast blijven. Houd er dus rekening mee dat als je aardbeien wil gaan zaaien, je ze twee maanden van te voren in de koelkast zet.
De zaadjes uit de koelkast halen.
Na twee maanden is het tijd om de aardbeienzaadjes uit te koelkast te halen.
Ze zullen nu een beetje zwart zijn en het keukenpapier rond de zaadjes zal misschien zelfs een beetje beschimmeld zijn maar dat is normaal. Ik zaai al jaren aardbeien en heb nog nooit meegemaakt dat er een zaailing gestorven is door schimmel.
Voorbereidingen.
Maak eerst een paar gaatjes in de bodem van een plastic bakje waar je de zaadjes in gaat zaaien. Vul deze daarna met zaai en stekgrond of gewoon normale potgrond. Ikzelf gebruik altijd potgrond.
Het is belangrijk dat je een bakje met een doorzichtig deksel gebruikt. Aardbeien zijn namelijk lichtkiemers en hebben dus licht nodig om goed te kunnen kiemen. Heb je geen bakje met een doorzichtig deksel? Geen probleem. Je kan ook een plastic zakje als afsluiting gebruiken.
Zaaien.
Nu je het bakje met grond gevuld hebt is het tijd om de zaadjes te zaaien. Pluk de aardbeienzaadjes voorzichtig van het nog vochtige keukenpapier af en strooi ze op de grond. Op de grond? Ja, aardbeien zijn immers lichtkiemers. Bedek je ze met modder dan krijgen ze minder licht. Hoe meer licht, hoe beter.
Hoeveel zaadjes je in een bakje zaait maakt eigenlijk niet uit. Aardbeienplantjes zijn namelijk makkelijk uit elkaar te halen tijdens het verspenen. Sproei er nu een klein beetje water overheen met een plantenspuit zodat de grond licht vochtig wordt.
Doe nu het deksel erop en zet het bakje met zaadjes weg op een plekje met veel licht. Denk hierbij aan een raam op het zuiden of onder een kweeklamp. De ideale temperatuur om aardbeien te laten kiemen is rond de 18 – 20˚C. Binnen een week zullen de zaadjes vrijwel allemaal tegelijk ontkiemen.
Als ze eenmaal ontkiemd zijn kan het deksel eraf. Zet het bakje met zaailingen nu in een mini kweekkas zodat de luchtvochtigheid redelijk hoog blijft. De lage luchtvochtigheid in huis kan namelijk het einde betekenen voor je jonge zaailingen. Om ervoor te zorgen dat de luchtvochtigheid niet te hoog wordt kun je de ventilatieroosters van de mini kweekkas halfopen zetten.
De aardbeienplantjes verspenen.
Aangezien jonge aardbeienplantjes vrij langzaam groeien kunnen ze wel een maand lang in het kleine zaai bakje blijven. Soms zelfs wel twee maanden. Heb je de aardbeien in januari gezaaid dan kun je ze dus in februari of maart verspenen als ze al een paar echte bladeren hebben. Verspenen wil zeggen de plantjes uit elkaar halen en apart verpotten.
Vul een aantal potjes met potgrond en maak een kuiltje in het midden. Haal nu voorzichtig de jonge plantjes één voor één uit het zaai bakje. Dit kun je heel gemakkelijk met een vork doen. Schep ze eruit en probeer ervoor te zorgen dat er nog een kluitje modder aan het plantje vast zit. Plant de plantjes nu in de potjes en geef ze een klein beetje water en zet ze vervolgens weer in de mini kweekkas.
De aardbeienplantjes afharden.
Eén à twee maanden later kunnen de aardbeienplantjes naar buiten. Zet ze pas buiten als het weer minimaal een weekje zacht is. Zo kunnen de plantjes zonder problemen wennen en zich aanpassen aan het nieuwe klimaat. Bescherm de plantjes de eerste week op zonnige dagen tegen de felle zon door ze te beschermen met vliesdoek. Tijdens bewolkte dagen mag het vliesdoek eraf. Zo zullen de plantjes langzaam aan het licht van de zon wennen zonder dat ze verbranden.
En tot slot.. De plantjes uitplanten.
Na een weekje zijn de plantjes afgehard. Je kunt ze nu op hun nieuwe vaste plekje in de tuin zetten of in een bak planten.
Aardbeien houden van zon dus geef ze een plekje waar ze genoeg zon krijgen. Jonge aardbeienplantjes zijn nog wel gevoelig voor een te felle zon dus het is verstandig om je plantjes nog wel enige tijd te beschermen met vliesdoek op zonnige dagen.
Ook als er vorst op komst is, is het verstandig om je plantjes te beschermen met vliesdoek. Nu je de planten buiten uitgeplant hebt zullen ze pas echt beginnen te groeien en kun je hetzelfde jaar nog aardbeien aan je plantjes krijgen.